Kom sikkert igennem julen med små børn

Julen er en hektisk tid, med en lang række traditioner, hvoraf mange kan være farlige for familiens mindste. Levende lys, sakse, gavebånd, alkohol, skarpe knive, giftige planter, flydende fedt og varme bageplader er, mikset med en god portion julestress, den perfekte opskrift på ulykker i hjemmet.

Jul med børn

 1. Køb godkendt legetøj

Når du køber julegaver, så vælg legetøj, der opfylder sikkerhedskravene samt passer til barnets alder. Små børn kan blive kvalt hvis de sluger små dele eller synker for eksempel små batterier.

 1. Vær forsigtig med stearinlys

  Juletræ med lysPas på med de levende lys, især dem på juletræet, i adventskranse og i juledekorationer med gran og andre letantændelig ting fra naturen. Hold de levende lys i god afstand af gardiner. Hav atid en spand vand indenfor rækkevidde når julelysene er tændt.

Husk også at slukke stearinlysene, når du forlader et rum, også selv om du kun er væk nogle få minutter. Tjek desuden om der er strøm på batterierne i dine røgalarmer.

Og husek aldrig at lade små børn ude af syne, når der er tændt levende lys.

 1. Hold børnene ude af køkkenet

  Hold så vidt muligt små børn ude af køkkenet, mens juleforberedelserne står på. Og hold godt øje med de små, så de ikke får forbrændinger eller skoldninger af for eksempel varme bageplader eller flydende fedtstof. Husk også at anbringe skarpe knive udenfor rækkevidde af de små pilfingre. Hver tiende ulykke med børn sker i køkkenet.

 2. Hold små ting ude af børnenes rækkevidde

  Pas på med små ting, som kan kvæle små børn, hvis de sluger dem. Sæt julelys og juledekorationer højt, så de er uden for børnenes rækkevidde. Vær også opmærksom på at fjerne de små plastikdele fra knallerter.

5.Pas på de giftige planter

planterBåde julestjerner, juleroser og mistelten er giftige. Pas især på misteltenens små hvidebær, der nemt falder af, når planten kommer indenfor i varmen. De kan forårsage opkast og diarré. Julerosen giver kvalme og tarmforstyrrelse og julestjerne giver irriterede slimhinder i mund og svælg. Kontakt en læge, hvis du har mistanke om en mulig forgiftning.

 1. Fjern alkohol – også små rester

  Husk at rydde både glas og flasker væk, inden du går i seng. Børn kan nemt finde på at smage på de efterladte øl,- vin- og spiritussjatter og selv små mængder alkohol kan forgifte småbørn.

7.Sørg for at gæsterne låser medicin inde

Medicin, især almindelige smertestillende tabletter, er den mest almindelige årsag til forgiftninger hos børn. Så husk julens besøgende, på ikke at efterlade medicin på steder, hvor børn kan finde dem, for eksempel i håndtasker eller talt ud på sengebordet.

 1. Hjælp børnene med udpakningen

udpakningMeget legetøj kommer i meget genstridige indpakninger. Sørg for at have en god saks parat og hjælp barnet. Sørg også for at rydde gavebånd af vejen, så børnene ikke stranguleres ved et uheld.

9.Hold trappen ryddet

Hold trappen er fri for rod, når julens gæster indtager hjemmet, især hvis der er børn iblandt. De kan nemt finde på at fordrive tiden, med at løbe op og ned af trapperne. Og rod på trappen kan forårsage grimme fald.

 1. Pas på den øverste køje

Skal du og familien på julebesøg, så husk at den øverste køje i etagesenge kan være farlig for børn under 6 år. Tag også højde for at de trappegitre og skabslåse du har derhjemme, måske ikke findes der hvor I overnatter, som gæster.